Practical Information – Nordic-Baltic Sport History Symposium 2023 in Jyväskylä

For the full information file klick HERE.

Lue lisää »

Call for Presentations – The Nordic–Baltic Sports History Congress 2023 in Jyväskylä in Finland and on Zoom

The Finnish Society for Sports History and the Department of History and Ethnology of the University of Jyväskylä jointly organize […]

Lue lisää »

Kutsu pohjoismaisbalttilaiseen liikunta- ja urheiluhistorian hybridikongressiin Jyväskylässä ja Zoomissa

Suomen urheiluhistoriallinen seura ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät pohjoismaisbalttilaisen liikunta- ja urheiluhistorian kongressin Jyväskylän yliopistossa 8.–9. joulukuuta […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

Sillanpää, (Vilho) Juhani (1946–)

Urheiluampuja, valmentaja, järjestövaikuttaja, harjoitusvälineistön kehittäjä, ampumaratojen ja aseiden asiantuntija, liikuntaneuvos, upseeri

Juhani Sillanpää on tehnyt pitkän uran ampumaurheilun parissa etenkin järjestövaikuttajana, valmentajana ja harjoitusvälineistön kehittäjänä. Hän toimi 2000-luvun vaihteessa aktiivisesti myös ampumaratojen ja aselakien kehitystyössä asiantuntijana. Sillanpäälle on myönnetty liikuntaneuvoksen arvonimi (2010) sekä Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi 2005.


Juhani Sillanpää syntyi suuriin ikäluokkiin sotien jälkeen 1946. Ammatinvalinta suuntautui upseerin uralle ja urheilulajiksi valikoitui ammunta. Vaikka Sillanpää on kilpaillut aktiivisesti muun muassa pienois- ja isopistoolilla sekä ilmakiväärillä ja ilmapistoolilla saavuttaen muun muassa ilmapistoolin joukkuekilpailussa EM-kultaa 1979, hän on luonut ampumaurheilussa merkittävän uran maassamme etenkin järjestövaikuttajana, valmentajana ja ampumaurheilun kehittäjänä.

Sillanpää on toiminut ampumaurheilun valtakunnallisena vaikuttajana lähes 40 vuoden ajan noin kymmenessä vapaaehtoistoimintaan pohjautuvassa seurassa ja yhdistyksessä, eri tehtävissä sihteeristä puheenjohtajaan, Aktiivinen järjestötoiminta ampumaurheilussa on jatkunut edelleen neljässä eri liitossa ja yhdistyksessä. Sillanpää on hankkinut merkittävästi varoja myös eri järjestöjen toiminnan tukemiseksi. Työelämän sotilastehtävissä tulivat nimittäin tutuiksi sekä kotimainen että ulkomainen teollisuus.

Järjestötoiminnan lisäksi Sillanpää on ollut aikuisten ja nuorison kouluttajana, ampumaurheilun edustusjoukkueen valmentajana, kilpailujoukkueiden johtajana sekä ammuntojen johtotehtävissä niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä kilpailuissa. Eräs merkittävä rooli hänellä on ollut ammunnan harjoitteluvälineistön kehittäjänä, vastaten aseiden ja patruunoiden hankinnasta sekä testauksesta.

Kun ampumaratojen uudistamista koskevia lakeja pohdittiin etenkin 2000-luvun vaihteessa, Juhani Sillanpää osallistui ampumaratojen suunnittelu- ja uudistustyöryhmään. Ampumaradoille on edelleen kysyntää, koska aiempia on jouduttu sulkemaan melu- ja ympäristökriteerien vuoksi. Toisaalta harrastajakunta on laaja: Siihen kuuluu niin ampumaurheilijoita, reserviläisjärjestöjä, viranomaisia kuin metsästysseurojakin. Sillanpää vastasi lukuisten ampumaratojen ympäristökatselmusten toteuttamisesta ja osallistui merkittävästi myös valtakunnallisen ampumarataoppaan kirjoitustyöhön. Hän on toiminut lisäksi Sisäasiainministeriön asettaman ampuma-aselautakunnan jäsenenä.

Juhani Sillanpää muutti perheineen Ruovedelle 1999 ja on ottanut innokkaasti osaa kunnallispolitiikkaan. Upseerin uran aikanahan hän ei voinut kuulua mihinkään puolueeseen. Sillanpään harrastuksiin kuuluu luonnon helmassa samoileminen sekä metsästys ja kalastus. Hän on paikallisen metsästysseuran puheenjohtajana korostanut kaikin puolin hyviä suhteita maanomistajiin, maanvuokraajiin, kuntalaisiin ja tietenkin seuran jäseniin, jotka ovat kaikki eräitä metsästykseen liittyvän ampumaharrastuksen keskeisiä tekijöitä.

Juhani Sillanpäälle myönnettiin liikuntaneuvoksen arvonimi 2010. Tämä on yksittäiselle kansalaiselle myönnetty julkinen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästä työstään. Arvonimen myöntää tasavallan presidentti arvonimilautakunnan esityksestä. Liikuntaneuvoksen arvoja on myönnetty 1979 lähtien. Sillanpää on saanut ansioistaan myös Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultaisen ansioristin 2005. Hän on ensimmäinen vain viidestä Upseerien Ampumayhdistyksen jäsenestä, jolle OKM on tämän huomionosoituksen myöntänyt.


Liiteosio

Vilho Juhani Sillanpää S 1946. Vaimo, poika ja tytär. Vanhemmista ei tietoa.

Ura. Everstiluutnantti, suuronnettomuuksien tutkijalautakunnan puheenjohtajan peruskoulutus.

Luottamustoimet. Suomen Ampumaurheiluliiton hallituksen jäsen, varapuheenjohtaja ja liittovaltuuston jäsen; valtakunnallisen Riistaneuvoston jäsen; Upseerien Ampumayhdistyksen Helsingin osaston puheenjohtaja.

Ruoveden kansallisten senioreiden varapuheenjohtaja; Ruoveden kunnan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja; ympäristölautakunnan jäsen; kunnanvaltuuston jäsen; Ruoveden Metsästysseuran puheenjohtaja; Ruoveden Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja; Ruoveden Reserviupseerikerhon puheenjohtaja; Ruoveden Osuuspankin edustajiston jäsen; Ruoveden seurakunnan kirkkovaltuuston jäsen ja varapuheenjohtaja.

Ansiomerkit. Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi 2005; Upseerien Ampumayhdistyksen kunniajäsen; liikuntaneuvos 2010.

Urheilusaavutukset.

Ilmapistoolin joukkuekilpailun EM-kulta 1979.

Upseerien Ampumayhdistyksen mestaruuskilpailujen mitalisijoja

1. – 50m pistooli joukkue, Y, (2010).

3. – 50m pistooli, Y60, (2010)

1. – 25m Isopistoolin joukkue pikaosa, Y, (2010).

2. – 25m Isopistooli joukkue, Y, (2010).

1. – Ilmakivääri joukkue, Y50, (2010)

3. – Ilmakivääri 40 ls, Y60, (2010)

2. – Ilmapistooli joukkue, Y, (2010)

2. – Ilmapistooli joukkue, Y50, (2010)

Lisäksi Juhani Sillanpäällä on lukuisia pistesijoja pienois- ja isopistoolilla sekä ilmakiväärillä ja -pistoolilla.

Lähteet. Pirkanmaan ampumaradat 2007. Pirkanmaan liiton julkaisu B, s. 6-9; Sillanpää Vilho Juhani. [Viit. 15.3.2016]. http://ruoveden.kokoomus.net/kuntavaalit-2012/kuntavaaliehdokkaamme/sillanpaa-vilho-juhani/ ; Ruoveden metsästysseura. [Viit. 15.3.2016]. http://rms.yhdistysavain.fi/yhdistyksemme/puheenjohtaja/ ; Suomen Ampumaurheiluliiton liittovaltuuston kokous 2/2013 ; UAY 90 vuotta – Eversti Markku Lainevirran pitämä esitelmä MPKK.n auditoriossa. [PDF]. [Viit. 15.3.2016]. www.uay.fi/yhdistys/uay-90-vuotta/ ; Upseerien Ampumayhdistys ry. TK 2011. www.uay.fi/@Bin/137631/02+toimintakertomus+2011_ilman+talousliitteit%C3%A4.pdf

Kirjoittaja(t): Jyrki Talonen

Julkaistu 20.12.2017

Artikkelitekstin pituus: 3081 merkkiä
Urheiluvaikuttajat-verkkojulkaisu
Suomen urheiluhistoriallinen seura ry