Call for paper / Special Issue ESSH ”Sport and Religion”

Sport and Religion. The historical development from the nineteenth century onwards Call for Papers European Studies in Sports History no […]

Lue lisää »

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN 2024

Suomen urheiluhistoriallinen seura ry Finlands idrottshistoriska förening r.f. KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN Suomen urheiluhistoriallisen seuran jäsenet kutsutaan vuosikokoukseen, joka pidetään maanantaina 10.6.2024 […]

Lue lisää »

Esiintyjäkutsu – ”Urheilun etiikka ja moraali” 13.−14.12.2024 urheiluhistorian hybridisymposiumiin Jyväskylässä ja Zoomissa

Suomen urheiluhistoriallinen seura ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät urheiluhistorian symposiumin Jyväskylän yliopistossa 13.−14.12.2024. Symposium toteutetaan hybridimuodossa, joten […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

Kunniamaininnat


Vuoden urheiluhistoriallinen teko -tunnustus

Vuoden urheiluhistoriallinen teko -tunnustus jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Tunnustuksesta päättää seuran hallitus ja se julkistetaan seuran vuosikokouksen yhteydessä. Tunnustus jaetaan kunniakirjan muodossa vuosittain henkilölle tai yhteisölle seuraavin kriteerein:

Aktiivinen toiminta urheiluhistorian tutkimuksen tai harrastuksen edistämiseksi

Ansiokas tutkimustyö, perinteenkeruu, kirjoitustyö tai muu merkittävä urheiluhistoriallinen toiminta

Esimerkillinen yhteisön perinteen tallentaminen ja esiintuominen

Muu urheilu- ja liikuntahistorian alaa edistävä toimeliaisuus

TUNNUSTUKSEN SAAJAT

2017-2022 tunnustusta ei jaettu

2016 Hannu Kiminkinen (Varkauden Urheiluseurat ry)

2013 Esa Sironen

2009−2012 tunnustusta ei jaettu

2008 Leena Laine

2007 Tampereen Museokeskus Vapriikki

2006 Inari Raitala-Heikkinen

2005 Jyrki Talonen

2003−2004, tunnustusta ei jaettu

2002 Varkauden museo

2001 Hannu Eklund

2000 Leo Huovinen

1999 Anneli Kokkola

JAETUT TUNNUSTUKSET

2016

Hannu Kiminkinen

Hannu Kiminkinen ja Varkauden Urheiluseurat ry ovat tehneet mittavaa työtä Varkauden alueen urheiluseurojen toiminnan tallentamisessa jälkipolville. Tallennustyössä on myös työllistetty jopa satoja ihmisiä, joten liikuntakulttuurin tukemisen ohella työllä on ollut myös muuta yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

2013

Esa Sironen

Pitkäaikaisesta ansiokkaasta työstä urheiluhistorian parissa, erityisesti työstä Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirjan toimittajana. Tämän työn tuloksena nousee erinomaisesti esiin vuosikirja 2012 ”Hannes ja Tukholma”, jossa palataan sadan vuoden takaiseen Tukholmaan, ensimmäisiin oikeisiin olympialaisiin.

2008

Leena Laine

Seuran vuosikokouksessa 19.3.2009 jaettiin Vuoden 2008 Urheiluhistoriallinen teko -tunnustus FL Leena Laineelle. Tunnustus myönnettiin Laineelle ansiokkaasta työstä ja toiminnasta urheiluhistorian parissa, erityisesti syksyllä 2008 toteutetun Urheilun Jäljet–seminaarin hyväksi.

2007

Tampereen Museokeskus Vapriikki

Taidokkaasti toteutetusta ja eri sidosryhmien kanssa suunnitellusta näyttelystä Velomania! Pyörällä halki aikojen. Monipuolisessa näyttelyssä kävijä pääsee kokeilemaan isopyöräisellä pyörällä ajoa ja hämmästelemään satoja suomalaisia polkupyörämerkkejä. Esillä olevat polkupyörät ja pyörän valmistajien vanhat mainosfilmit herättävät nostalgisia tunteita. Osansa on saanut myös kilpapyöräily. Velomania on laajin Suomessa järjestetty polkupyörän historiaa esittävä näyttely. Näyttelyn vahvuuksiin kuuluu sen toteuttaminen esimerkillisen hyvin yhteystyössä eri sidosryhmien, erityisesti Vanhat Velot ry:n kanssa. Museokeskus Vapriikissa pääsee pyörällä halki aikojen vielä 3.8.2008 asti.

2006

Inari Raitala-Heikkinen

Kaikille urheilujärjestöille esimerkiksi sopivasta, ansiokkaasta ja vaivaa säästämättömästä työstä Suomen Olympiakomitean satavuotisen arkiston järjestämisessä ennen arkiston siirtämistä tutkimuskäyttöön Suomen Urheiluarkistoon

2005

Jyrki Talonen

Ainutlaatuisen aktiivisesta ja syvälle paneutuvasta työstä Suomen urheilu- ja liikuntahistorian tutkimusbibliografian kokoamisessa. Teoksen toimituskuntaan kuului VTT Erkki Vasara (pj.), FL Kenth Sjöblom, FM Vesa Tikander ja FT Ossi Viita. Jyrki Talonen on kirjoittanut aiemmin mm. teokset, ”Kärsämäestä Kajahtaa! Työväen urheilua ja työväen teatteritoimintaa Turun Kärsämäessä. Turun Kisa-Veikot 70-vuotta” (2000) ja ”Sydän sykkii sataa. Turun Urheiluliitto 1901−2001” (2001). Teos palkittiin vuoden urheilukirjana. Talonen on sittemmin kirjoittanut paljon muita urheilu- ja liikuntahistoriaan liittyviä teoksia sekä näiden lisäksi kirjoja kamppailulajeista usein yhdessä Ilpo Jalamon kanssa.

2002

Varkauden museo

Näyttelystä ”Urheilun jäljet. Näyttely varkautelaisen urheilukulttuurin muutoksista” Varkauden museossa 14.5.−18.8.2002. Perusteluja: ”Varkautelaisessa teollisuusyhdyskunnassa urheilun merkitys on ollut suuri, ja esillä oli kahden urheilukulttuurin eli SVUL:n ja TUL:n vaikutus varkautelaisten urheiluttajina ja liikuttajina. Suosittu näyttely toi museoon uusia katsojia, ja nosti siten paikallisen urheiluhistorian arvostusta. Näyttely toteutettiin myös nettiversiona, joten se oli katsojien ulottuvilla myös laajemmalti.” Palkitsemalla Varkauden museon näyttelyn seura halusi erityisesti kannustaa paikallismuseoita ja muita paikallisia yhteisöjä nostamaan näkyviin urheilu- ja liikuntahistoria oman paikkakunnan yhtenä tärkeänä kulttuurihistorian ja kansalaistoiminnan osana.

2001

Hannu Eklund

Tunnustus vuoden 2001 urheiluhistoriallisesta teosta myönnettiin kotkalaisen urheilutoiminnan historian kerääjänä, tallentajana ja tunnetuksi tekijänä kunnostautuneelle hum. kand. Hannu Eklundille. Eklund julkaisi v. 2001 teoksen ”Kotkan urheilun historia 1800-luvulta 1960-luvulle.”

2000

Leo Huovinen

Tunnustus vuoden 2000 urheiluhistoriallisesta teosta myönnettiin lehtori Leo Huoviselle Joensuun yhteislyseosta, joka opetustoiminnassaan on monen vuoden aikana tehnyt urheiluhistoriaa tunnetuksi oppilaidensa keskuudessa. Tunnustuksesta kertovan kunniakirjan ojensi Huoviselle seuran varapuheenjohtaja Hannu Itkonen Joensuun yhteislyseon kevätjuhlassa kesäkuun 2001 alussa.

1999

Anneli Kokkola

Tunnustus myönnettiin ansiokkaasta toiminnasta naisilmailun historiaa esittelevän näyttelyn ’99 Exhibition’ toteuttamisessa. Näyttely oli pystytetty kansainvälisen naislentäjäjärjestön 70-vuotisjuhlan ja samalla sen suomalaisen osaston 30-vuotisjuhlan kunniaksi, ja esillä oli kotimaisen aineiston ohella erittäin arvokasta ulkomaista esineistöä. Kaksivuotisen, harrastajavoimin tehdyn valmistelutyön vaatinut näyttely oli avoinna Ilmailumuseossa Vantaalla 25.8.1999−31.1. 2000.