Kirja-arviot
Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirjassa ei enää julkaista kirja-arvioita, vaan ne julkaistaan seuran verkkosivulla. Näin arviot ovat kaikkien avoimesti luettavissa ilman painetun kirjan viiveitä ja seura täyttää myös tältä osalta avoimen tiedon-tavoitteita.
Julkaistuista arvioinneista ei makseta kirjoituspalkkioita.
Kirja-arvioita koskevat ohjeet
Kirja-arviot ovat asiallisia arvioita, joissa selitetään kirjan näkökulma ja pääväitteet sekä arvioidaan niiden vahvuuksia ja haasteita. Kirja-arviossa pitää keskittyä itse teoksen arviointiin. Toimitus pidättää itsellään oikeuden muokata julkaistavaksi tarjottua arvostelua.
Kirja-arvio varustetaan otsikolla ja siitä annetaan seuraavat tiedot: kirjoittaja(t) tai toimittaja(t), julkaisun nimi, mahdollinen julkaisusarja ja osan numero, kustantajan nimi ja kotipaikka (ei siis painopaikkaa), julkaisuvuosi, sivumäärä. Julkaisun nimeä ei kursivoida.
Esim:
Roiko-Jokela, Heikki. Urheilu yhdistää kansoja : Suomen ja Viron urheilusuhteista kansallisen identiteetin vahvistajana, veljeskansojen sillan rakentajana, ideologisena koetinkivenä. Suomen urheiluhistoriallisen seuran julkaisusarja nro 2. Helsinki : Suomen urheiluhistoriallinen seura. 2020, 267 s.
Jos kyseessä on sähköinen julkaisu, ilmoitetaan myös julkaisun verkko-osoite tai osoitteen ollessa pitkä julkaisutietokannan nimi.
Kirja-arvioita voi lähettää osoitteeseen heikki.roiko-jokela at jyu.fi. Arvioinnin pituus on 7500−10 000 merkkiä. Tekstin mukana lähetetään arvioitavan kirjan kansikuva (pyydettävä lupa kirjan kustantajalta).
Julkaistaviksi tarkoitetuista arvosteluista täytyy sopia etukäteen seuran puheenjohtajan Heikki Roiko-Jokelan kanssa.
Kirja-arvioihin viitataan seuraavalla tavalla: [kirjoittaja – sukunimi, etunimi]. [Arvostelun otsikko]. [Kirja-arvio teoksesta X]. [Julkaistu (pvm)]. [Luettu (pvm)]. [internet-osoite].
Sorrosta suuruuteen – Vihdoinkin kokonainen SVUL:n historia
11.5.2024 – Jan Westerberg, SM, väitöskirjatutkija, Turun yliopisto
Suomalaisen liikunta- ja urheiluhistorian tutkimus täydentyi joulukuussa 2022 teoksella, joka paikkaa yhden suurimmista urheiluhistorian kentällä havaituista puutteista. Suomen Valtakunnan Urheiluliiton toiminnasta on nimittäin kirjoitettu edellinen laajempi historiateos yli 40 vuotta sitten.
Jouni Lavikainen, Kalle Rantala, Vesa Vares, Ossi Viita, Kalle Virtapohja (toim.): SVUL:n vuosisata. Suomen suurin ja vaikutusvaltaisin urheilujärjestö. Suomen Urheilumuseosäätiön tutkimuksia nro 4, Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO ja SVUL, Helsinki 2022, 491 s. ISBN 978-952-6644-21-9
100 vuotta turkulaista painia – Turun Voimamiesten historia päivitettynä
7.9.2024 – Jan Westerberg, SM, väitöskirjatutkija, Turun yliopisto
Turun Voimamiehet on turkulainen painin erikoisseura, jolla on satavuotiset perinteet ja vireä, nykyaikainen seuratoiminta. Seuran harrastajamäärät ovat nykytilassa nousussa ja seura tuottaa menestyjiä suomalaisen painin huipulle.
Ketola, Mauno. 100 vuotta turkulaista painia – Turun Voimamiehet ry 1924 – 2024. Turun Voimamiehet ry, Turku 2024. 320 s. ISBN 978-952-94-9244-2