Practical Information – Nordic-Baltic Sport History Symposium 2023 in Jyväskylä

For the full information file klick HERE.

Lue lisää »

Call for Presentations – The Nordic–Baltic Sports History Congress 2023 in Jyväskylä in Finland and on Zoom

The Finnish Society for Sports History and the Department of History and Ethnology of the University of Jyväskylä jointly organize […]

Lue lisää »

Kutsu pohjoismaisbalttilaiseen liikunta- ja urheiluhistorian hybridikongressiin Jyväskylässä ja Zoomissa

Suomen urheiluhistoriallinen seura ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät pohjoismaisbalttilaisen liikunta- ja urheiluhistorian kongressin Jyväskylän yliopistossa 8.–9. joulukuuta […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

Suomi, Aarno (1928–2013)

Työväen Urheiluliiton yleisurheilujoukkueiden johtaja, kouluttaja ja asiantuntija; Pakilan Visa –urheiluseuran keskeinen toimihenkilö, rakennustyömies

Aarno Suomi teki yli 50 vuotta urheiluseuratyötä helsinkiläisessä Pakilan Visassa. Suomi oli merkittävä vaikuttaja myös Työväen Urheiluliiton Suur-Helsingin piirissä ja Helsingin kaupungin urheilutoimessa. Hänen tietämyksensä ja osaamisensa oli laajaa erityisesti yleisurheilussa.


Aarno Suomi syntyi pakilalaiseen työläisperheeseen. Hänen isänsä Emil Suomi työskenteli ensin Tuomarilankylän kartanossa, kunnes sai vahtimestarin toimen Pakilan kansakoululla. Aarno Suomen työura Helsingin kaupungin rakennustoimistossa päättyi jo 40-vuotiaana selkävaivoihin.

Urheiluseuratoiminnan Aarno Suomi aloitti Pirkkolan Vireessä. Pakilan Visaan hän liittyi 1958. Vastuuta Suomi otti neljän vuoden kuluttua seuran taloudenhoitajana, minkä jälkeen hän oli seuran johtokunnassa yli 40 vuotta; sihteerinä 1970-luvulla ja puheenjohtajana 1990-luvulla. Ennen puheenjohtajuutta hän toimi vuodesta 1984 Pakilan Visan toiminnanohjaajana. Suomen jäädessä pois johtokunnasta hänet nimettiin seuran kunniapuheenjohtajaksi 2003.

Aarno Suomi oli merkittävä vaikuttaja myös Työväen Urheiluliitossa. TUL:n yleisurheilujaostossa hänen näkyvänä tehtävänään oli toimia liiton yleisurheilujoukkueiden johtajana eri Euroopan maihin suuntautuneilla kilpailumatkoilla. Lisäksi hän koulutti TUL:n yleisurheilutuomareita neljätoista vuotta. Suomen tietämystä tarvittiin myös TUL:n liittotoimikunnassa.

Suur-Helsingin piirissä Aarno Suomi oli eturivin yleisurheilun asiantuntijoita johtaen piirin toimintaa kuusi vuotta. Lisäksi hän toimi piirin koulutus-, sääntö- ja kilpailuvaliokunnissa sekä nuorisojaostossa.

Suomi oli erinomainen varainhankkija Pakilan Visassa ja TUL:n Suur-Helsingin piirissä. Hänen vaikutuksestaan Osuusliike Elanto laajensi urheiluun liittyvää taloudellista tukeaan ja muuta yhteistoimintaansa.

Pakilan Visan ja TUL:n näkökantoja Aarno Suomi toi esiin Helsingin kaupungin liikuntalautakunnassa ja Stadion-säätiössä. Ansioistaan hänelle on myönnetty Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi.


Liiteosio

Aarno Fabian Suomi S 12.3.1928 Helsingin maalaiskunta, K 6.2.2013. V Vahtimestari Emil Suomi ja Martta os. Mauriala.

Ura. Kansakoulu; rakennustyömies Helsingin kaupungin rakennustoimistossa vuoteen 1968, jolloin jäi sairaseläkkeelle selkävaivojen vuoksi.

Luottamustoimet. TUL:n yleisurheilujaostossa 12 vuotta; TUL:n yleisurheilujoukkueiden johtajana useita kertoja Euroopan eri maissa; TUL:n yleisurheilutuomareiden pääkouluttajana 14 vuotta; TUL:n liittoneuvostossa kahdeksan vuotta; TUL:n Suur-Helsingin piirin yleisurheilujaostossa 18 vuotta; TUL:n Suur-Helsingin piirin puheenjohtajana kuusi vuotta; TUL:n koulutusvaliokunnassa ja nuorisojaostossa; TUL:n sääntö- ja kilpailuvaliokunnan puheenjohtajana 1977─; Osuusliike Elannon ja TUL:n Urheilu-Elanto toimikunnan jäsenyys kahdeksan vuotta. Suomen Urheiluliiton ikäkausikilpailuvaliokunnan TUL:n edustaja; Helsingin kaupungin liikuntalautakunnan jäsen 12 vuotta, Stadion-säätiön edustustossa neljä vuotta.

Pakilan Visan jäsen 1958─, johtokunnassa 1962─2003, taloudenhoitaja 1962─63, sihteeri 1971─80, toiminnanohjaaja 1984─93, puheenjohtaja 1994─97; kunniapuheenjohtaja 2003.

Ansiomerkit. Pakilan Visan 50-vuotisjuhlamitali ja viiri, TUL:n kultainen ansiomerkki 1976, Suomen urheilun hopeinen ansioristi 1983, Suomen liikunnan ja urheilun kultainen ansioristi 2005.

Tuotanto. TUL. Yleisurheilu 1972─1973. Tuloksia, tilastoja, ennätyksiä, luokittelut ym. Toimitusneuvosto: Sulo Lundelin, Aarno Suomi & Antero Tapola. TUL, Helsinki 1973.

Urheilusaavutukset: –

Julkiset muotokuvat ja muistomerkit: –

Henkilön mukaan nimetty: –

Lähteet. Viita, Ossi (kirj. & toim.). Visa Pakilasta. Pakinkylästä Pohjois-Helsingin urheilukasvattajaksi. Visan 75 vuotta 1936─2011. Historiatoimikunta: Pertti Suomi et al. Voimistelu- ja urheiluseura Pakilan Visa, Helsinki 2011.

Kirjoittaja(t): Ossi Viita

Julkaistu 20.12.2017

Artikkelitekstin pituus: 1713 merkkiä
Urheiluvaikuttajat-verkkojulkaisu
Suomen urheiluhistoriallinen seura ry