Practical Information – Nordic-Baltic Sport History Symposium 2023 in Jyväskylä

For the full information file klick HERE.

Lue lisää »

Call for Presentations – The Nordic–Baltic Sports History Congress 2023 in Jyväskylä in Finland and on Zoom

The Finnish Society for Sports History and the Department of History and Ethnology of the University of Jyväskylä jointly organize […]

Lue lisää »

Kutsu pohjoismaisbalttilaiseen liikunta- ja urheiluhistorian hybridikongressiin Jyväskylässä ja Zoomissa

Suomen urheiluhistoriallinen seura ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät pohjoismaisbalttilaisen liikunta- ja urheiluhistorian kongressin Jyväskylän yliopistossa 8.–9. joulukuuta […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

Hietala, Reijo (1941–)

Urheiluampuja, järjestövaikuttaja, upseeri

Reijo Hietala on mestariluokan ampuja kaikissa pistoolilajeissa ja pienoiskiväärillä. Järjestöpuolella hän on toiminut muun muassa Kymenlaakson piirin ampumajaostossa, Korian Ampujien puheenjohtajana ja Korian Varuskunnan Urheilijoiden johtokunnassa. Ansioistaan hänelle on myönnetty Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi 2008.


Reijo Hietala syntyi huhtikuussa 1941 Isokyrössä, Pohjanmaalla. Kiinnostus urheiluun, metsästykseen ja etenkin ammuntaan syttyi varhain. Hän toimi jo 17-vuotiaana Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran johtokunnassa kunnes varusmiespalvelus tuli ajankohtaiseksi. Ammunta liittyi omalla tavalla myös ammatinvalintaan, sillä Hietala valitsi upseerinuran edeten aina majuriksi saakka.

Reijo Hietalan ennätys ilmapistoolin 40 laukauksella on 385, joka on sama tulos kuin Seppo Saarenpään Suomen ennätys aikanaan vuodelta 1968. Ilmapistoolin 20 laukauksen paras tulos on tiettävästi 194, joka oli tuolloin samalla Upseerien Ampumayhdistyksen (UAY) ennätys. Upseerin ammattiin kuului luonnollisesti paljon liikuntaa, kuten juoksua, marsseja, uintia ja talvella hiihtoa; silti liikunta kuulunut myös Hietalan harrastuksiin. Sotavuosina Suomeen levinnyt lentopallo on ollut hänen mielilajejaan ammunnan lisäksi. Hietala on jopa kilpaillut lentopallossa.

Reijo Hietala on myös järjestövaikuttaja. Korian ampujien (KorA) puheenjohtajana ja Korian Varuskunnan Urheilijoiden johtokunnassa Hietala toimi 1971 lähtien. Siitä matka vei Kymenlaakson piirin ampumajaostoon 1980. Hietala on myös innokas metsämies puuhaten näissä merkeissä kouluttajanakin, kuten esimerkiksi 2006 Vekaranjärvellä, Karjalan Prikaatissa varusmiestoimikunnan järjestämän, metsästyskurssin päävastaavana.

Reijo Hietalan työ suomalaisen ampumaurheilun hyväksi on huomattu, vaikka hän ei ehkä ole ollut samalla tavalla esillä kuin monet muut järjestövaikuttajat. Ansioistaan Hietalalle on myönnetty Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi 2008. Hän on yksi vain viidestä UAY:n ja jäsenestä ja viimeisin, jolle OKM on tämän huomionosoituksen myöntänyt. UAY puolestaan myönsi hänelle ansioistaan standaarin 2011.


Liiteosio

Reijo Juhani Hietala S 21.4.1941 Isokyrö. Vaimo. Lapsista ja vanhemmista ei tietoa.

Ura. Majuri.

Luottamustoimet. Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran johtokunnassa 1958–1959; Kymenlaakson piirin ampumajaosto 1980-; Korian ampujien puheenjohtaja 1971-; Korian Varuskunnan Urheilijoiden johtokunnassa 1971-.

Ansiomerkit. Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi 2008; Upseerien Ampumayhdistys ry:n standaari 2011.

Urheilusaavutukset. Reijo Hietalan ennätys ilmapistoolin 40 laukauksella on 385, joka on sama tulos kuin Seppo Saarenpään Suomen ennätys vuodelta 1968.

Lähteet. Ekman, Klaus. Vekaranjärvellä koulutetaan metsästäjiä. Metsästäjä 4/2006, 78–79; Urheilumme kasvot 5. Ammunta, raviurheilu, moottoriurheilu ja erikoislajit. Vastaavat toim. Risto Rantala ja Markku Siukonen. Toinen painos. Skandia Kirjat, Jyväskylä 1974; Opetus ja kulttuuriministeriö. Tunnustuspalkinnot ja ansiomerkit. [Viit. 20.3.2016]. www.minedu.fi/OPM/Liikunta/palkinnot_ja_ansiomerkit ; Upseerien Ampumayhdistys ry. TK 2011. www.uay.fi/@Bin/137631/02+toimintakertomus+2011_ilman+talousliitteit%C3%A4.pdf

Kirjoittaja(t): Jyrki Talonen

Julkaistu 20.12.2017

Artikkelitekstin pituus: 1783 merkkiä
Urheiluvaikuttajat-verkkojulkaisu
Suomen urheiluhistoriallinen seura ry