Kurranlyönnin näytösottelu Seurasaaressa 3. lokakuuta 2020

Järjestäjinä NEFA-Helsinki, Putkinotko Ry ja Aleksis Kiven Seura Seitsemän veljeksen 150-juhlavuoden innoittamana Aleksis Kiven Seura on tehnyt hartiavoimin työtä elvyttääkseen […]

Lue lisää »

Kirjoittajakutsu. Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirja 2021 – Teema: Urheilun etiikka ja moraali- urheilun oikeutus

Ks. tarkemmin http://www.suhs.fi/julkaisut/

Lue lisää »

21ST ISHPES CONGRESS 2020 – CALL FOR PAPERS

AUGUST 20-23 IN SAPPORO, JAPAN SPORT HISTORY AND INTERDISCIPLINARY RELATIONS IN THE YEAR OF THE TOKYO GAMES 2020 Host: Hokkaido […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

Antti Arponen in memoriam

16.4.2015

Antti ei ole enää joukossamme

Seuramme perustajajäsen ja seuran hallituksen pitkäaikainen jäsen ja varapuheenjohtaja Antti Arponen menehtyi syöpään 30.3. 2015.

Antti Arponen syntyi Kymen Sippolassa 3.5.1950; hän olisi siis toukokuulla viettänyt 65-päiviään. Aina reippaana tuntemamme Antti syntyi kaksoisveljensä kanssa keskosena ja vauvat saivat hätäkasteen. Risto-veli ei selvinnyt.

Hätäkasteessa annettiin vain Antti-nimi ja Antti Arposia oli lähitienoolla useita. Poika haki itselleen almanakasta toiseksi nimekseen Olavin, joka vahvistettiin ja sitten nimeksi selvyyden vuoksi tuli Antti O. Arponen. Antti kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1969 ja suoritti humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon vuonna 1973 Helsingin yliopiston historialliskielitieteellisessä tiedekunnassa. Gradu jäi kesken, sillä lehtimiehen työ ja urheilu kutsuivat.

Antti ehti olla monessa mukana. Työuran alkutaipaleella hän oli SVUL:n tiedotussihteerinä vuodet 1975-77, Suomen Urheilumuseon johtajana vuodet 1977-79 ja Suomen Urheilulehden päätoimittajana vuodet 1980-81. Sitten seurasi muutto Kuopioon, jossa hän oli Viikkosavon päätoimittaja 1981-85, ja kaksi vuotta Kuopion paikallisradion Oikean Aseman päätoimittaja. Tämän jälkeen työura jatkui ja vakiintui Etelä-Karjalassa. Arponen oli vuodesta 1986 alkaen Etelä-Saimaan toimituspäällikkö, erikoistoimittaja ja urheilutoimituksen esimies ja vuodesta 2004 Karjala-lehden päätoimittaja tähän päivään asti. Savossakin pärjännyt Antti kotiutui erityisesti Etelä-Karjalaan.

Erilaisten kunnallisten luottamustehtävien lisäksi Antti oli, karjalaisperheen lapsena, mukana erilaisissa karjalaisuuteen ja sitten erityisesti urheiluun liittyvissä järjestöissä: Urheilutoimittajain liiton hallituksessa (jonka liiton historiikin hän kirjoitti) ja Urheilutietäjien puheenjohtajana. Suomen urheiluhistoriallisen seuran hallitukseen hän kuului alkujakson 1992–94 ja uudelleen vuodesta 2006 lähtien, varapuheenjohtajana vuodesta 2008.

Se, minkä me urheiluhistorioitsijat parhaiten tiedämme, on, että Antti oli ahkera urheilukirjoittaja.
Hän kirjoitti yksin tai yhdessä muiden kanssa yli 50 kirjaa ja hänet palkittiin Helge Nygrenin palkinnolla kahdesti, vuosina 1996 ja 2006.

Antti ehti julkaista myös omaelämänkertansa, joka ilmestyi 2007. Siinä saa sijansa myös työteliään Antin perhe: vaimo ja pojat, joilta isä pyytää anteeksi perheelle jääneen ajan vähyyttä.

Elämäkerrassaan Antti kirjoittaa rikkaasta elämästään: ”Olen päässyt näkemään suomalaisen urheilujärjestelmän monet vaiheet ja sanomalehtityön kehittymisen 1960-luvulta nykypäivään. Vuosikymmenien aikana olen tutustunut satoihin mielenkiintoisiin suomalaisiin.”

Meillä on ollut ilo tutustua sinuun Antti. Olet ollut hyvä kollega, aina ystävällinen ja iloinen kanssakulkija. Me jäämme kaipaamaan sinua ja sinun rakentavaa panostasi kaikkialla missä olet kulkenut.

Vuosikokouksessa 31.3.2015

Leena Laine
Seuran puheenjohtaja 1995-2008