Urheiluhistoriallinen seminaari

Ajankohta: La 7.9.2024 Jyväskylässä Paikka: Jyväskylän yliopiston kirjasto, B116 Tietoniekka (OK) Tervetuloa tunnelmoimaan urheiluhistorialliseen seminaariin ja kuuntelemaan sekä keskustelemaan urheiluhistoriasta […]

Lue lisää »

Call for paper / Special Issue ESSH ”Sport and Religion”

Sport and Religion. The historical development from the nineteenth century onwards Call for Papers European Studies in Sports History no […]

Lue lisää »

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN 2024

Suomen urheiluhistoriallinen seura ry Finlands idrottshistoriska förening r.f. KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN Suomen urheiluhistoriallisen seuran jäsenet kutsutaan vuosikokoukseen, joka pidetään maanantaina 10.6.2024 […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

Suihko, Vilho (1898–k.)

Soutuvalmentaja, liikuntakasvattaja, järjestöaktiivi, insinööri

Vilho Suihko oli soutuvalmentaja, jonka valmennettavista nousi lukuisia Euroopan mestareita ja olympiamitalisteja. Hän kuului Valkeakosken Hakan perustajajäseniin ja oli seuran puheenjohtajana 22 vuotta (1932─1954). Kun Suihko toimi rehtorina Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n ammattikoulussa, hän kiinnitti erityistä huomiota oppilaidensa liikuntakasvatukseen ja pyrki saamaan laajat ihmisjoukot kiinnostumaan urheilusta. Ansioistaan hänelle on myönnetty Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi.


Vilho Suihko syntyi 8. joulukuuta 1898 Impilahdella. Hän oli nuoruudessaan monipuolinen aktiiviurheilija ja suoritti ensimmäisen luokan urheilumerkit yleisurheilusta ja hiihdosta. Varsinaisen urheilu-uransa Suihko loi kuitenkin järjestöaktiivina, valmentajana ja liikuntakasvattajana. Hän oli Harlun Urheilijoiden perustajajäsen ja seuran ensimmäinen sihteeri vuonna 1921. Suomen Voimistelu- ja Urheiluliiton (SVUL) Itä-Karjalan piirin johtokunnan jäsenenä hän toimi 1920-luvulla.

Valkeakosken Hakassa Vilho Suihko teki pitkän päivätyön: hän oli seuran perustajajäsen ja puheenjohtaja vuosina 1932─1954. Tämän jälkeen hän toimi seuran kunniapuheenjohtajana. Suihko nautti Hakan huomattavan tukijan, tehtailija Juuso Waldénin, luottamusta. Tämä takasi Valkeakosken Hakan toiminnan tuloksellisuuden Suihkon puheenjohtajakautena. Kun Suihko siirtyi uintiurheilun pariin, hänestä tuli Valkeakosken Vesiveikkojen perustaja ja puheenjohtaja vuonna 1951.

Suihko toimi kansallisella tasolla myös hiihdon, soudun ja yleisurheilun järjestöissä. Hän oli SVUL:n Hämeen piirin hiihtojaostossa yli 10 vuotta. Suiho kuului Suomen Hiihtoliiton neuvottelukuntaa ja liittovaltuustoon. Suomen Soutuliiton hallituksen jäsen Suihko oli vuodesta 1950 alkaen. Helsingin olympiakisojen yleisurheilukilpailuissa hän toimi palkintotuomarina.

Liikuntakasvatus oli Vilho Suihkon toimintasarkaa valmentamisen ja järjestötoiminnan lisäksi. Suihko valmistui insinööriksi Tampereen teknillisestä oppilaitoksesta, ja hänestä tuli Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiön ammattikoulun ensimmäinen rehtori vuonna 1929. Rehtorina Suihko antoi liikuntakasvatukselle merkittävän sijan ja kasvatti ansioituneita urheilijoita useille teollisuuspaikkakunnille yli 30 vuoden ajan. Suihko kuului Valkeakosken kauppalan urheilulautakuntaan yli kymmenen vuoden ajan. Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n urheilulautakunnan puheenjohtajana hän toimi vuodesta 1935 alkaen ja toimi Suomen Ammattikoulujen Urheiluliiton johtokunnassa kaksi vuotta.

Aikalaiset kuvasivat Vilho Suihkoa esimerkilliseksi urheilukasvattajaksi ja johtajaksi, jonka lähtökohtana oli nuorison ja laajojen kansalaispiirien urheiluharrastuksen kehittäminen. Suihko antoi huomattavan panoksen myös huippu-urheiluun. Henkilökohtaisesti Suihko tuki ja innosti muun muassa hiihtäjä Veikko Hakulista ennen kuin tämä kehittyi huippu-urheilijaksi.


Liiteosio

Vilho Petteri Suihko S 8.12.1898 Impilahti. Kuolinvuodesta ja vanhemmista ei tietoja.

Ura. Insinööri Tampereen teknillisestä oppilaitoksesta. Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiön ammattikoulun rehtori sen perustamisesta (1929) lähtien; Valkeakosken kauppalan ammattioppilaslautakunnan jäsen 1951─.

Luottamustoimet. Harlun Urheilijoiden perustajajäsen ja seuran ensimmäinen sihteeri 1921; SVUL:n Itä-Karjalan piirin johtokunnan jäsen 1920-luvulla; Valkeakosken Hakan perustajajäsen ja puheenjohtaja 1932─54, sen jälkeen kunniapuheenjohtaja; Valkeakosken kauppalan urheilulautakunnassa yli 10 vuotta; Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n urheilulautakunnan puheenjohtaja 1935─; Suomen Ammattikoulujen Urheiluliiton johtokunnassa kaksi vuotta; SVUL:n Hämeen piirin hiihtojaostossa toistakymmentä vuotta; Suomen Hiihtoliiton neuvottelukunnassa ja liittovaltuustossa; palkintotuomarina Helsingin Olympiakisojen yleisurheilukilpailuissa; Suomen Soutuliiton hallituksen jäsen 1950─; Valkeakosken Vesiveikkojen perustaja ja puheenjohtaja 1951─; Valkeakosken metsästysyhdistyksen puheenjohtaja 1953─. Lions-klubin jäsen.

Ansiomerkit. Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ritarimerkki 1954; vapaussodan muistomitali, VM 2, VR 4 ja VR tlk; Valkeakosken Hakan ansiomerkki nro 1; Villen Plaketti (Valkeakosken Haka) 1958; Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi; SVUL:n hopeinen ansiomerkki; Suomen urheilun hopeinen ansioristi 1953; Suomen Hiihtoliiton kultainen ansiomerkki; Suomen Soutuliiton kultainen ansiomerkki. Suomen Keskuskauppakamarin kultainen ansiomerkki 1957; Reserviupseeriliiton ansiomerkki.

Tuotanto:

Urheilusaavutukset. Ensimmäisen luokan urheilumerkki yleisurheilussa ja hiihdossa; aikanaan monipuolinen aktiiviurheilija. Valmentanut Valkeakosken Vesiveikkojen riveistä Euroopan mestareita ja olympiamitalisteja. Rehtorina sisäoppilaitoksessa antanut liikuntakasvatukselle erityisen merkittävän sijan ja kasvattanut ansioituneita urheilijoita useille teollisuuspaikkakunnille yli 30 vuoden ajan.

Julkiset muotokuvat ja muistomerkit:

Henkilön mukaan nimetty:

Lähteet. Pura Juhani. Vaihtoehdosta valioseuraksi 1932─2002. Valkeakosken Haka 70 vuotta. Valkeakosken Haka, Valkeakoski 2002.

Kirjoittaja(t): Tero Matkaniemi

Julkaistu 20.12.2017; päivitetty 18.4.2018

Artikkelitekstin pituus: 2346 merkkiä
Urheiluvaikuttajat-verkkojulkaisu
Suomen urheiluhistoriallinen seura ry