Call for paper / Special Issue ESSH ”Sport and Religion”

Sport and Religion. The historical development from the nineteenth century onwards Call for Papers European Studies in Sports History no […]

Lue lisää »

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN 2024

Suomen urheiluhistoriallinen seura ry Finlands idrottshistoriska förening r.f. KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN Suomen urheiluhistoriallisen seuran jäsenet kutsutaan vuosikokoukseen, joka pidetään maanantaina 10.6.2024 […]

Lue lisää »

Esiintyjäkutsu – ”Urheilun etiikka ja moraali” 13.−14.12.2024 urheiluhistorian hybridisymposiumiin Jyväskylässä ja Zoomissa

Suomen urheiluhistoriallinen seura ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät urheiluhistorian symposiumin Jyväskylän yliopistossa 13.−14.12.2024. Symposium toteutetaan hybridimuodossa, joten […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

Middelboe, Kristian (1881–1965)

Kansainvälisen tason jalkapalloilija, urheilujohtaja, insinööri

Tanskalainen Kristian Middelboe harrasti nuoruudessaan etenkin jalkapalloa, jossa hän saavutti myöhemmin lukuisia Tanskan mestaruuksia. Middelboe toimi myös Tanskan jalkapallomaajoukkueen kapteenina Lontoon olympialaisissa 1908. Urheilu-uransa jälkeen hän siirtyi järjestöpuolelle toimien maansa sekä jalkapallo- että yleisurheiluliitoissa. Kansainvälisesti Middelboe nautti arvostusta varsinkin Pohjoismaissa. Kristian Middelboen urheiluhistoriallinen merkitys perustuu hänen saavutuksiinsa jalkapalloilijana ja tanskalaisen jalkapalloilun järjestöjohtajana, jollaisena hän on vaalinut suhteita myös Suomen jalkapallopiireihin.


Kristian Middelboe syntyi 24.3.1881 Arildin kaupungissa, Ruotsin eteläkärjessä. Hänen lapsuudestaan ei ole tarkkoja tietoa, mutta perhe muutti ilmeisesti melko varhain Tanskaan. Middelboen suosikkilaji oli jalkapallo, jossa ura Tanskan kansallisella huipputasolla avautui jo 17-vuotiaana. Hän pelasi ensimmäisen luokan pelaajana 1881─1914 Kööpenhaminan joukkueessa 142 ottelua ja voitti Tanskan mestaruuden seitsemän kertaa.

Middelboe saavutti menestystä urheilu-urallaan myös kansainvälisesti: hän pelasi mainittuna ajanjaksona Tanskan maajoukkueessa kaikkiaan 22 ottelua ja toimi Lontoon olympialaisissa 1908 maajoukkueen kapteenina. Välierissä Ranskan kakkosjoukkue kukistui peräti luvuin 17-1 ja Sofus Nielsen teki kymmenen maalia, joka on edelleen olympiakisojen ja muidenkin arvoturnausten yhden ottelun maaliennätys. Tuliaisina oli loppujen lopuksi hopeamitali Tanskan hävittyä loppuottelussa ennakkosuosikki Iso-Britannialle 2-0. Pientä lohdutusta saatiin 1910 tanskalaisten voittaessa Englannin amatöörijoukkueen ensimmäisen kerran, Middelboen toimiessa edelleen maajoukkueen kapteenina.

Kristian Middelboe jatkoi urheilu-uransa jälkeenkin jalkapalloilun parissa, järjestötoiminnan puolella. Hän toimi ensin 1910- ja 1920-luvuilla Kööpenhaminan jalkapalloseuran hallituksessa. Myöhemmin vuorossa oli järjestötehtävät kansallisella tasolla Tanskan Jalkapalloliiton (Dansk Boldspil-Union) hallituksessa; puheenjohtajana 1935─1940 ja 1948─1950. Lisäksi hän edusti maansa jalkapalloliittoa Tanskan veikkausyhtiössä (A/S Dansk Tipstjenste). Vaikka Middelboe oli pohjimmiltaan jalkapallomies, hänen urheilullista asiantuntemustaan arvostettiin myös laajemmin. Siitä on osoituksena Middelboen valinta Tanskan Yleisurheiluliiton hallituksen jäseneksi 1935─1950.

Tuona aikakautena amatööriurheilun ihanne eli vahvana. Myös Middelboe hankki elantonsa urheilun ulkopuolisilla töillä. Tavanomaisen oppikoulun jälkeen hän kävi Kööpenhaminan Teknillisen koulun (Polyteknisk Läreanstalt) valmistuen insinööriksi.

Kristian Middelboen arvostusta kuvaavat hyvin hänen lukuisat tanskalaiset ritarin kunniamerkit ja urheiluansiomerkit. Middelboea arvostettiin myös kansainvälisesti etenkin Pohjoismaissa, ja hänelle on myönnetty Suomen, Ruotsin ja Norjan jalkapalloliittojen kultaiset ansiomerkit sekä Suomen urheilu- ja liikuntakulttuurin kultainen ansioristi.


Liiteosio

Kristian Middelboe S 24.3.1881 Arild, Ruotsi, K 20.5.1965. Vanhemmista ei tieoja.

Ura. Koulutukseltaan siviili-insinööri (Polyteknisk Läreanstalt, Kööpenhamina).

Luottamustoimet. Kööpenhaminan jalkapalloseuran hallituksessa 1910─20 –luvuilla; Tanskan Jalkapalloliiton (Dansk Boldspil-Union) hallituksen puheenjohtajana 1935─40 ja 1948─50; Tanskan Yleisurheiluliiton hallituksen jäsen 1935─50; Tanskan Jalkapalloliiton edustaja Tanskan veikkausyhtiössä (A/S Dansk Tipstjenste).

Ansiomerkit. Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi; useita korkeita tanskalaisia ritarin kunniamerkkejä ja urheiluansiomerkkejä; Suomen, Ruotsin ja Norjan jalkapalloliittojen kultaiset ansiomerkit.

Tuotanto: –

Urheilusaavutukset. Olympia hopeaa jalkapallossa, Lontoon 1908; Tanskan jalkapallomaajoukkueessa 22 ottelua; Tanskan mestaruus jalkapallossa seitsemän kertaa; ensimmäisen luokan pelaaja Kööpenhaminan joukkueessa 1898─1914, pelasi 142 ottelua.

Julkiset muotokuvat ja muistomerkit: –

Henkilön mukaan nimetty: –

Lähteet. Arponen Antti O. Olympiakisat Ateenasta Atlantaan. WSOY, Helsinki 1996.

Kirjoittaja(t): Anssi Halmesvirta

Julkaistu 20.12.2017

Artikkelitekstin pituus: 2346 merkkiä
Urheiluvaikuttajat-verkkojulkaisu
Suomen urheiluhistoriallinen seura ry