Esiintyjäkutsu – ”Urheilun etiikka ja moraali” 13.−14.12.2024 urheiluhistorian hybridisymposiumiin Jyväskylässä ja Zoomissa

Suomen urheiluhistoriallinen seura ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät urheiluhistorian symposiumin Jyväskylän yliopistossa 13.−14.12.2024. Symposium toteutetaan hybridimuodossa, joten […]

Lue lisää »

Uutuuskirja Kaikkien oikeus liikkua – Satu Lidman

Historioitsija Satu Lidmanin uudessa kirjassa Kaikkien oikeus liikkua – Kohti sukupuoli- ja kehotietoista liikuntakulttuuria (2024) tarkastellaan suomalaista liikuntakulttuuria 1900-luvun alkupuolelta […]

Lue lisää »

CfP: IJHS: Sport and history in small states and non-sovereign territories

Submitted by Matthew McDowell on 02/12/2024 – 7:58pm Announcement Type Call for Papers February 12, 2024 – May 31, 2024 […]

Lue lisää »

Näytä kaikki »

AJANKOHTAISTA URHEILUMUSEOSSA

12.6.2012

KEVÄÄN KIRJAUUTUUKSIA

Jukka Uunila – suomalainen urheiluvaikuttaja

Antti O. Arponen

Jukka Uunila on yksi merkittävimpiä urheilujohtajia viime sotien jälkeiseltä ajalta. Hän oli keskeisesti mukana SVUL:n toiminnassa yli 30 vuotta. Suomen Olympiakomiteassa hän vaikutti ensin varapuheenjohtajana ja myöhemmin puheenjohtajana yhteensä 20 vuotta. Suomen Urheiluliitossa hän oli puheenjohtajana 10 vuotta ja hallituksessa 24 vuotta.

Kirjan kirjoittaja on tietokirjailija ja toimittaja Antti O. Arponen, joka on ollut tekemässä yli 60 urheiluun liittyvää kirjaa.

Tehtävä Tukholmassa – Suomi olympiakisoissa 1912

(toim. Riitta Forsman ja Vesa Tikander)

Tukholman olympialaiset, ”päivänpaistekisat”, järjestettiin tasan 100 vuotta sitten. Tapahtuma oli autonomiselle Suomelle merkittävä niin urheilullisesti kuin poliittisesti. Hannes Kolehmaisen ja kumppanien saavutukset jäivät urheiluhistoriaan pysyvästi ja lippuselkkaus Venäjän kanssa toi Suomelle myötätuntoa kansainvälisesti.

Tehtävä Tukholmassa – teoksen kirjoittajat ovat Suomen Urheilumuseosäätiön nykyisiä tai entisiä työntekijöitä, jotka tuntevat hyvin Urheilumuseon, -arkiston ja -kirjaston laajan lähdeaineiston.

Tukholman kisojen aineistoja pääsee selaamaan myös museon verkkosivuilla osoitteessa

www.urheilumuseo.fi

URHEILUMUSEON NÄYTTELYT

Merkki päällä – pesäpallo 90 vuotta

24.4.–26.8.2012

Urheilumuseon kesän vaihtuvassa näyttelyssä kerrotaan Suomen kansallispelin, pesäpallon, tarina. Lauri ”Tahko” Pihkala kehitti pesäpallon yhdistelemällä vanhojen pohjoismaisten lyöntipelien ja amerikkalaisen baseballin piirteitä. Pelin ensimmäiset viralliset säännöt vahvistettiin vuonna 1922.

Näyttelyssä käydään läpi pelin alkuvaiheet, sotavuodet, maakuntien joukkueiden nousu sekä 90-luvun ammattimaistuminen aina sopupelijupakan jälkeiseen uuteen tulemiseen. Vuosikymmenien ilmiöitä havainnollistetaan tekstein ja kuvin.

Kävijät voivat testata pesäpallotietojaan tietovisassa, jossa on kolme vaikeustasoa. Näyttelyssä pyörivät filmit kertovat, miten pesäpalloa pelattiin 1930-luvulla ja millaista peli on tänään.